Over mij


is mami van moreno ,vriendin van joep ,eigenaar van een zwerf hondje van eigen bodem ,mede-eigenaar van paar kippetjes met te kleine eieren..na de oorlog in bosnie en velle adresjes te hebben verandert voelt ze helemaal thuis in meppel .want waar je kind is, is je home ..verder vind ze een dag te kort voor alle ideeën die ze in haar hoofd heeft, haar zoontje mooiste jongetje ,haar nichtje mooiste meisje van tante ,jammer dat haar zwager in chilli is en jammer dat haar kippen te kleine eieren leggen 

als u toevallig op haar blog verdwaalt bent zou ze leuk vinden als u een reactie achterlaat en zegt wat u van haar werk vindt ...

zondag 20 december 2015

AZIELZOEKERS SYRIE ZE BIJTEN ECHT NIET

Enige tijd geleden kwamen er 2 meisjes bij onze dagbesteding binnen .
Ze vroegen om een glas water omdat ze helemaal uit Vledder naar Havelte hadden gefietst .
Aangezien ik vrij open ben, vroeg ik waar ze vandaan kwamen, ze spraken Engels namelijk. Ze komen uit Syrië en leven nou op een camping in Vledder met nog vele anderen.

Ik merkte op en zei dat ze hele mooie wenkbrauwen hebben net als de meeste Arabische vrouwen. Ze vroegen of ik een pincet had, dan wilden ze mij wenkbrauwen epileren. Snel bij onze buurvrouw een pincet geleend en daar lag ik, midden in de winkel op de schoot van een onbekende vrouw en notabene een asielzoeker. Ze deed het helemaal goed. Voor haar dienst wou ze geen geld hebben ik dacht, dan kunnen ze tenminste dat wat ze wilden kopen zomaar meenemen. En zo gingen ze weg.

 Ik bleef met een indruk achter. Je hoort allerlei verhalen "ZE ZIJN ZO  OF ZE ZIJN DIT" maar ik dacht, ik was er ook ooit eentje alleen dat was in 1995 door de oorlog in  Bosnië. Ja en dan weer "moslim zus moslim zo" en ja hoor ik ben daar ook mee opgegroeid. Voor zover ik weet nix mis mee. Het hangt er tenslotte van af wat je ermee doet en hoe je het doet. Daarom hebben wij tenslotte allemaal hersenen gekregen, om ze te kunnen gebruiken vind ik .

Maar voordat ik ergens in ga geloven wil ik het met mijn ogen zien. Zo ging ik met mijn juf naar Vledder om de betreffende dames op te zoeken en er zelf achter te komen wat wel en niet de waarheid is. Nadat we informatie hebben gekregen waar de dames woonden gingen we naar hun bungalow. Eenmaal aangeklopt aan de deur werden we door 6 bewoners van een zeer kleine bungalow met een kus een warme knuffel ontvangen en welkom geheten in hun huis met een kopje thee. Ik vroeg alles wat ik wilde weten en andersom ook. En zo leerden we elkaar een heel klein beetje kennen. Ik vroeg wat ze nodig hadden en of we voor hun wat kunnen betekenen. En ja ze wilden wel wat hebben.. Bolletjes wol, zodat ze iets te doen hebben aangezien ze op de camping geen activiteiten hebben en een dag duurt lang als je alleen moet wachten op het antwoord of je in Nederland mag blijven of niet. Ik stelde voor of ze bij ons in de dagbesteding willen komen zodat ze samen met andere mensen kunnen bezig zijn zoals met ons te knutselen.

De dag daarna kreeg ik een app of ik ze wel zou willen ophalen want ze wilden graag helpen en ook wat te doen hebben. Het was spannend hoe onze deelnemers op hun zouden reageren maar direct handelden ze met een goed gevoel, dat zat gelijk goed. Onze deelnemers kunnen niet echt Engels maar de dames ook niet. Maar gelukkig, "waar wil is, is een weg!". Het ging vanzelf. We kochten voor hun wat boodschappen en gingen kleding voor hun kopen. Ze helpen ons nu regelmatig in en rondom de winkel en vinden ze het leuk om bij ons wat te doen en wij vinden het leuk wat ze voor ons doen.
We lachen samen om hun valse accent, Arabische muziek die op janken lijkt, om mijn vergeetachtigheid door mijn "adhd trekjes" en de Nederlandse harde G. Op de vraag "wat is dit?" zeg ik, "poep". "Mag ik een poep?" word er dan gevraagd wanneer ze een kopje wil.

Kortom, als het mij gelukt is met een Nederlandse man een kind te krijgen de taal te leren, diverse opleidingen af te maken, hard te werken en uiteindelijk een eigen bedrijf neer te zetten en mij gewaardeerd te voelen. Waarom zou het hun dan ook niet moeten lukken? Een goed mens is een goed mens. Alleen moet je soms ergens wat tijd en energie in steken voordat je er achter kan komen wie wie is.

Dus voordat je gaat beoordelen of veroordelen, onderzoek je mening, vraag, ze bijten echt niet.

Namens Allerlei dingen&dagbesteding,

Vriendelijke groet, Alma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten